Μια λαμπερή ημέρα για την Αίγινα είναι η σημερινή. Μια ημέρα μεγάλου συμβολισμού που αποκτά ιστορική αξία για το νησί και την ιστορία του.
Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης άνοιξε το Ιστορικό Κυβερνείο της Αίγινας και υποδέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Δένδια στην πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας «Αίγινα 2021» για την παρουσίαση του Ιστρικού Λευκώματος «Η Αίγινα του Καποδίστρια». Μια καλαίσθητη, δίγλωσση έκδοση η οποία αναδεικνύει τον ιστορικό ρόλο τον νησιού ως τόπου εγκαθίδρυσης της πρώτης πρωτεύουσας της Ελεύθερης Ελλάδας υπό τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Στην Αφαία, τον Άγιο Νεκτάριο και τη Μητρόπολη
Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων ο κ. Δένδιας αφίχθη το πρωί στο λιμάνι της Αίγινας με το πλοίο «Απόλλων Ελλάς» όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ι. Ζορμπάς ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Πτερούδης ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μ. Κοττάκης και μέλη της Επιτροπής, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης.
Ακολούθως ο Υπουργός μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αφαίας όπου και ξεναγήθηκε και στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την ηγουμένη Τιμοθέη μοναχή και τη συνοδεία της. Τον υπουργό ξενάγησε στο μοναστήρι ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός.
Η επίσκεψη του Υπουργού συνεχίστηκε στον Ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό όπου ενημερώθηκε για την ιστορικότητα του ναού- καθώς εκεί ήταν που ορκίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας- από τον εφημέριο, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Γιαννούλη.
Στο Κυβερνείο του Καποδίστρια
Συνοδεία όλων των επισήμων και προσκεκλημένων ο κ. Ν. Δένδιας πεζή οδηγήθηκε στον προαύλιο χώρο του Κυβερνείου. Εκεί ενημερώθηκε για τις ανασκαφές από την Έφορο αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη και την υπεύθυνη των ανασκαφών αρχαιολόγο κ. Σοφία Μιχαλοπούλου.
Στην κύρια αίθουσα του πρώτου ορόφου έλαβε χώρα η παρουσίαση του επετειακού Ιστορικού λευκώματος «Η Αίγινα του Καποδίστρια» που εκδόθηκε με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων. Τα κείμενα συνέγραψαν οι: φιλόλογος κ. Προνόη Θεολογίδου, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Διονύσης Καλαμάκης και η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Μάρω Αδάμη – Καρδαμίτση με την επιμέλεια του δημοσιογράφου κ Γιάννη Προβή.
Το καλωσόρισμα του Γιάννη Ζορμπά και ο χαιρετισμός του Μανώλη Κοττάκη
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σίλα Αλεξίου. Πρώτος ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και τα μέλη της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής «Αίγινα 2021» Μανώλης Κοττάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής και ευχαρίστησε παράλληλα όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και στην έκδοση του λευκώματος.
«Είναι τύχη αγαθή για εμάς να εορτάζουμε σήμερα την επέτειο για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας μέσα σε στο ιερό αυτό κτίριο. Το Κυβερνείο της Αίγινας. Το πρώτο Μαξίμου όπως συνηθίζω να το αποκαλώ. Μόνη η σκέψη ότι εδώ σε ένα διπλανό δωμάτιο από το σημείο που βρισκόμαστε εγκαταστάθηκε κύριε Υπουργέ το 1828 ο συμπατριώτης σας Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας μας συγκλονίζει . Μόνη η σκέψη ότι μέσα από αυτό το ταπεινό γραφείο εδώ δίπλα – εντός του οποίου είχε τοποθετήσει και ένα κρεβάτι ο Καποδίστριας- καθοδήγησε όλο τον κρατικό μηχανισμό για να προχωρήσει στο απίστευτο-στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της νεωτέρου Ελλάδος- μας συγκινεί. Από εδώ μέσα ο Καποδίτριας της νεαράς Ελλάδος έδωσε ένα σπάνιο μάθημα ηγεσίας : από τον λαό για τον λαό. Εν γνώσει του ότι με τις αποφάσεις του και με τα σχέδια του για την επέκταση των ελληνικών συνόρων αργά ή γρήγορα θα προσέφερε τον εαυτό του θυσία στο Έθνος.»
Και κατέληξε: «Τα έφερε έτσι η μοίρα κύριε Υπουργέ να αναδείξει ο Καποδίστριας το νησί μας στην πράξη ως την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος».
Η ομιλία του Ν.Δένδια
Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, να βρίσκομαι στην παρουσίαση του λευκώματος που αποδεικνύει το αποτύπωμα της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ υπογράφηκαν η πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας, η αναδιάρθρωση της Παιδείας και του στρατεύματος. Εδώ ολοκληρώθηκε η αναγνώριση του Κράτους και η προσάρτηση περισσότερων περιοχών. Στο Υπουργείο Εξωτερικών φυλάσσονται όλες οι επιστολές του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, εδώ λοιπόν στην Αίγινα σχεδιάστηκε η Ελλάδα». Και , αφού πρότεινε να βοηθήσει στη διάδοση της ιστορίας, προσφέροντας αυτό το λεύκωμα σε ξένους ηγέτες που θα μας επισκεφτούν καθώς και σε σχολεία, κατέληξε με την ρήση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου: «Οι μεγάλοι νεκροί μιλούν και όσοι μπορούν ας τους ακούσουν».
Η παρουσίαση του Δ.Καλαμάκη
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Διονύσης Καλαμάκης -εκ των συγγραφέων του λευκώματος- παρουσίασε την έκδοση και τα στάδια της συγγραφικής εργασίας, τονίζοντας: «Το λεύκωμα δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Μάρως Καρδαμίτση- Αδάμη, Προνόης Θεολογίδου και εμού, με την επιμέλεια του Γιάννη Προβή. Και οι τέσσερις φέρουν τη συλλογική ευθύνη για το αποτέλεσμα για το οποίο εργάστηκαν εθελοντικά, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ντόπιο και ξένο χωρίς επιστημονικές εκπτώσεις, αλλά και χωρίς βιβλιογραφικές λεπτομέρειες».
Η Αμαλία Παππά
Η κ. Αμαλία Παππά, Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναφέρθηκε με τη σειρά της στη σπουδαιότητα της έκδοσης του λευκώματος και στο ρόλο της Αίγινας ως πρώτης πρωτεύουσας της Κυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, επικαλούμενη υλικό των ΓΑΚ. Συγχρόνως ανακοίνωσε πως μόλις ολοκληρωθεί το κτίριο του Κυβερνείου θα στεγάσει τα ΓΑΚ Αργοσαρωνικού.
Η Έλλη Δρούλια
Η κ. Έλλη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων χαιρέτισε την έκδοση του λευκώματος και αναφέρθηκε στο σπάνιο αρχειακό υλικό που υπάρχει μέσα στην έκδοση, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του τόμου με τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων της περιόδου Ιούνιος 1828- Ιανουάριος 1829.
Τέλος Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ο Υπουργός παρέδωσε στο μέλος της Επιτροπής, τον εκπαιδευτικό Γιώργο Μπήτρο συμβολικά τέσσερις ελληνικές σημαίες και βιβλία από το Υπουργείο Εξωτερικών με ιδιόχειρη υπογραφή για τα σχολεία της Αίγινας!
Η λιτή αλλά μεστή σε συμβολισμό και αξία εκδήλωση έκλεισε με τη διανομή του λευκώματος στους παρισταμένους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο συνόδευαν οι διπλωμάτες Αλέξανδρος Γεννηματάς, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου (εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ) και Θάνος Λεούσης, περπάτησε στη συνέχεια στα στενά της Αίγινας, με μια μικρή στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον».
Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αίγινας, τον λιμενάρχη κ. Αργύρη Φραγκούλη, τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μανώλη Κοττάκη, τον αντιδήμαρχο κ.Νίκο Πτερούδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτη Κασιμάκη και μέλη της Επιτροπής, κατευθύνθηκε στο λιμάνι όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο «Απόλλων Ελλάς» για το ταξίδι της επιστροφής του.
Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Πτερούδης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Θεριανός, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας και εκπρόσωπος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Π. Κασιμάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας κ. Π. Πατσιακός, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας πρωτ. Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης, ο αντιναύαρχος ε. α. κ. Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Ντελής.