Του Γ. Μπήτρου
Από τα πρώτα βήματα του, ο επισκέπτης της Αίγινας θα αντικρίσει τα σημάδια από τη συμμετοχή των Αιγινητών στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Μια σειρά από κτίρια, τα λεγόμενα Καποδιστριακά, όπως το Κυβερνείο, το Εϋνάρδειο, το Ορφανοτροφείο [Φυλακές], μαζί με τον Πύργο του Μαρκέλλου και τη Μεγάλη Εκκλησία [Μητρόπολη], πιστοποιούν το ρόλο που διεδραμάτισε η Αίγινα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση. Ενώ αρχοντικά σπίτια , όπως του Κανάρη, του Σ. Τρικούπη, του Μαυροκορδάτου αποδεικνύουν περίτρανα τη συμβολή του νησιού στην ανοικοδόμηση και οργάνωση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.
Την συμμετοχή της Αίγινας στο θέατρο των επιχειρήσεων εξασφάλισε η προνομιακή γεωγραφική θέση της στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου. Μια θέση που την κρατούσε σε απόσταση ασφαλείας από τις αντικρινές ακτές όπου διεξάγονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις , αλλά και την καθιστούσε βάση ανεφοδιασμού και μεταφορών.
Μετά από αιώνες αλλεπάλληλων κατακτήσεων ο 19ος αιώνας βρίσκει την Αίγινα να μετρά τις πληγές της από τις πειρατικές επιδρομές και τους κατοίκους της να κατοικούν φοβισμένοι στο λόφο της Παλιάς Χώρας. Στις αρχές του 19ου αι. μ.Χ. οι κάτοικοι του νησιού αρχίζουν δειλά – δειλά να εγκαταλείπουν την Παλαιά Χώρα και να εγκαθίστανται γύρω από το λιμάνι. Άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια και τα πρώτα μαγαζιά. Το 1806 τελειώνει η Μητρόπολη. Το 1820 η νέα πόλη είναι οργανωμένη. Γύρω στα 1824 αναφέρονται ότι υπάρχουν 120 σπίτια, ενώ η Τουρκική παρουσία είναι ελάχιστη. Τα Αιγινήτικα πλοία που οργώνουν το Αιγαίο αλλά και η μεγάλη επικοινωνία με τις απέναντι ακτές της Αττικής και της Πελοποννήσου βοηθούν στο να μεταδοθούν πολύ σύντομα οι ιδέες της Φιλικής Εταιρείας. Πολλοί Αιγινήτες μυούνται στα μυστικά της Εταιρείας με πρώτους τον Αναστάσιο Μούρτζη, το Μιχαήλ Οικονόμου Μούρτζη και τον οπλαρχηγό Κυριάκο Μούρτζη. Σύμφωνα με την παράδοση στην παλιά εκκλησία των Ταξιαρχών στην Παχειά Ράχη ορκίζονται οι φιλικοί και εκεί υψώνεται η σημαία της τοπικής επανάστασης. Ο ηγούμενος της Παναγίας Χρυσολεόντισσας, Κύριλλος Λαμπαδάριος, βρίσκεται ανάμεσα στους Φιλικούς και ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης στην πόλη. Στις 18 Απριλίου η Αίγινα αναφέρεται ανάμεσα στις επαναστατημένες περιοχές. Πολύ σύντομα, στρατιωτικά σώματα από την Παχειά Ράχη και την Πέρδικα συμμετέχουν στις μάχες των πρώτων χρόνων. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί της Αίγινας ήταν ο Σπύρος Μάρκελλος και ο Γεώργιος Λογιωτατίδης που πολέμησαν στα Δερβενάκια. Οπλαρχηγοί επικεφαλής του στρατού της Αίγινας ήταν ο Γεώργιος Τσελεπής [με το βαθμό του χιλίαρχου] και ο Κυριάκος Μούρτζης [υποχιλίαρχος]. Και οι δύο έπεσαν στη μάχη στον Ανάλατο [24 Απριλίου 1827].
Από το πρώτο έτος των πολεμικών επιχειρήσεων 85 Αιγινήτες συμμετέχουν στην πολιορκία της Ακροκορίνθου τον Απρίλιο και το Μάιο του 1821, μαζί με Αγκιστριώτες αγωνιστές στο πλευρό του Παπαφλέσσα. Στην Α΄ πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών τον Απρίλιο του 1821 συμμετέχουν 50 Αιγινήτες. Αμείωτη είναι και η συμβολή Αιγινητών στις επιχειρήσεις στα Δερβένια τα έτη 1821- 22 και 1825 –27, καθώς και στις μάχες της Αγίας Μαρίνας και της Στυλίδας πολεμώντας κάτω από τις διαταγές του Δ. Υψηλάντη. Στα Δερβενάκια εναντίον του Δράμαλη πασά πολεμούν 85 Αιγινήτες. Στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν, 1824 – 1825, αγωνιστές από την Αίγινα συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στο Μαραθώνα, στην Αθήνα και στην εκστρατεία στην Ύδρα με δύναμη 57 ανδρών. Κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ πασά πολεμούν 22 Αιγινήτες. Στα τελευταία χρόνια της Επανάστασης συναντούμε Αιγινήτες να πολεμούν στη Β΄ πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών τα έτη 1826 –27, στο Χαϊδάρι το 1826 με 59 άνδρες, στην Αττική, στη Καστέλα, στο Φάληρο.
Σύμφωνα με την ιστορικό Γ. Κουλικούρδη η αριθμητική συμμετοχή των Αιγινητών αγγίζει τους 361 πολεμιστές εκ των οποίων αρκετοί κατείχαν και στρατιωτικούς βαθμούς. Ανάμεσα τους υπήρξαν 23 Μπουλουξήδες, 4 Σημαιοφόροι, 5 Αξιωματικοί, 2 υπαξιωματικοί, 16 υπαξιωματικοί β΄ τάξης. Τέλος από τους 361 αγωνιστές η Αίγινα θρήνησε 17 νεκρούς , ενώ υπήρξαν και 13 τραυματίες.
Στους ναυτικούς αγώνες η Αίγινα με την έναρξη της Επανάστασης πρόσφερε τα πλοία της που σύμφωνα με τον ιστορικό Α. Λιγνό ανέρχονταν σε εξήντα οκτώ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της Επανάστασης η Αίγινα συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό άμαχου πληθυσμού και προσφύγων από νησιά που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι. Παράλληλα από την εγκατάσταση στο νησί της Αντικυβερνητικής Επιτροπής άρχισαν να έρχονται πλούσιες οικογένειες, στρατιωτικές και πνευματικές προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα. Την εποχή που η Αίγινα είναι πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, ο πληθυσμός της αγγίζει τις 100.000 κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους και η δυναμική κοινότητα των Ψαριανών.
Ο Ι. Καποδίστριας θέτει εδώ τις βάσεις της οργάνωσης του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύει Ορφανοτροφείο για τα 600 ορφανά του πολέμου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τεχνικές Σχολές, Σχολή Ευελπίδων, Ωδείο, Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνικό Τυπογραφείο, Ωρυκτολογικό Μουσείο. Με την μεταφορά της έδρας της Κυβέρνησης στο Ναύπλιο, η Αίγινα παραμένει για μεγάλο διάστημα τόπος κατοικίας πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων. Ανάμεσα τους ο Σ. Τρικούπης και ο Γεώργιος Φίνλεϋ που έγραψαν ο καθένας την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης».
Στις δεκαετίες που ακολουθούν η Αίγινα μπαίνει σε τροχιά παρακμής, παρασύροντας στη λήθη και τη λησμονιά τα μνημεία και τα κτίρια μιας ένδοξης περιόδου που σήμερα αναμένουν καρτερικά το ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας που θα τα αναδείξουν σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας.
Σημαντικές είναι οι μαρτυρίες που μας προσφέρει η ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη στο βιβλίο της «ΑΙΓΙΝΑ Ι», σχετικά με την ύπαρξη ανεμόμυλων στην Αίγινα την εποχή της επανάστασης του 1821.
Οι παραπάνω μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι στην Αίγινα εκείνα τα χρόνια είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων από νησιά και περιοχές που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού δεν σημειώθηκαν εχθροπραξίες, με αποτέλεσμα η Αίγινα να αποτελεί κέντρο ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και πρώτες ύλες για τους αγωνιστές. Οι ανεμόμυλοι αν και λειτουργούν ασταμάτητα, δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Έτσι αρκετές φορές οι παραγωγοί καταφεύγουν για άλεσμα στην Επίδαυρο ή ακόμα και στον Πόρο όπου υπήρχαν και εκεί ανεμόμυλοι.
Αναφέρονται οι παρακάτω μαρτυρίες:
· Ιωάννου Αναγνωστόπουλου, λογαριασμοί:« όσα έξοδα έκαμα εις Αίγινα Ιουλίου 19 εις χαμαλίκια, εις μύλους και από μύλους εις τα καΐκια, δια το σιτάρι».
· Αθανασίου Μάρκελλου: « …παρέλαβα 1000 κιλά αλεξανδρινό σιτάρι, το οποίον εκφόρτωσα εις Αίγιναν δια να αλεσθεί εις τους εκείσε μύλους».
· Παραγγελία του γενικού γραμματέα του εκτελεστικού στο μυλωνά Ιωάννη Πίγκο να αλέσει εις τον μύλο του το εθνικόν σιτάρι, που θα του παραδώσει ο Δημήτριος Ψωμάς: «…η Διοίκησις στέλνει αυτόσε δύο χιλιάδας τετρακόσια κιλά αραβοσίτου…να φροντίσετε να το αλέσετε αυτόσε».
· Στην υπ. αρ. 25 /21 Οκτωβρίου 1827, αναφορά της αστυνομίας Αίγινας προς το υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφονται τα εξής: « [οι κάτοικοι] και πολλοί και πτωχοί όντες έχουν χρείαν καθ’ εκάστην μεγάλης ποσότητος αλεύρου, ενώ οι μύλοι είναι ολίγοι ενταύθα»
· Με έγγραφο του, το Υπουργείο Εσωτερικών με αρ. 1356/29 Οκτωβρίου 1827 δίνει την άδεια στην αστυνομία Αίγινας να: «δώσει την άδεια να αλεστούν στην Επίδαυρο επτά σακιά σιτάρι και δύο καλαμπόκι ιδιωτών».
· Τέλος στο βιβλίο του Κ. Βακαλόπουλου: «Η επαναστατημένη Ελλάδα» σ. 161, μνημονεύεται η μαρτυρία του L. A. Gosse, ότι κατά το έτος 1828 υπήρχαν τρεις ανεμόμυλοι στην Παλιαχώρα και εννέα στην πόλη.
Απόσπασμα από την Εργασία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας με τίτλο: «Οι ανεμόμυλοι της Αίγινας»
Σχολική χρονιά 2011 -12.
Ο αγωνιστής και μετέπειτα βουλευτής Σπύρος Μάρκελος έχτισε τον ομώνυμο Πύργο κοντά στο λιμάνι, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε κανένα άλλο κτίσμα στη γύρω περιοχή για να προστατεύει το λιμάνι. Ο Σπύρος Μάρκελος ήταν ένα ςαπό τους πρόκριτους της Αίγινας που γρήγορα μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα και διακρίθηκε στην πολιορκία της Κορίνθου και της Ακρόπολης.
Η αρχιτεκτονική μορφή του Πύργου πλησιάζει πολύ και αντιγράφει τη μορφή των πύργων της Μάνης. Πύργοι όπως αυτός της οικογένειας Μούρτζινου στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης που αποτελεί μέρος μιας ολόκληρης κατοικίας. Ενδεχομένως να κατασκευάστηκε από Μανιάτες τεχνίτες ή να χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια σχέδια. Επίσης η ανοικοδόμησή του συνδυάζεται με αυτήν του Μπούρτζι στο λιμάνι, ώστε να υπάρχει μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προστασία του λιμανιού. Ο Πύργος περιστοιχιζόταν από τάφρο, που έφτανε ως τη θάλασσα. Μία ξύλινη κινητή γέφυρα – που την έβγαζαν το βράδυ – συνέδεε το β΄ πάτωμα του Πύργου με το έδαφος. Στις τέσσερις γωνίες υπήρχαν στρογγυλοί πυργίσκοι [κλουβιά] όπου χωρούσαν 2-3 πολεμιστές, για προστατεύεται από τους κουρσάρους. Η ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη συμπεραίνει ότι ο Πύργος με τη σημερινή του μορφή κτίστηκε το 1802 πάνω σε παλαιότερο κτίσμα πύργου που προϋπήρχε για να προστατεύει τους κατοίκους του νησιού από ξαφνικές επιδρομές κουρσάρων, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στην Παλαιά Χώρα, ώστε να μην μένει το λιμάνι αφύλακτο. Την άποψη αυτή ενισχύει και η περιγραφή του Άιδεκ που συνδέει τον Πύργο του Μάρκελλου με ανάλογα κτίρια στη Μάνη και τα νησιά.
Στον Πύργο εγκαταστάθηκε η ελληνική κυβέρνηση [Το 1826 η Διοικητική Επιτροπή και το 1827 –1828 η Αντικυβερνητική Επιτροπή] Σε αυτόν τον Πύργο φιλοξενήθηκαν πολλά ιστορικά πρόσωπα, αγωνιστές και πολιτικούς όπως τους Γ. Κουντουριώτη, Ν. Μέξη, Ι. Κωλέττη, Κ. Φαβιέρο. Ο Γεώργιος Υψηλάντης διέμεινε στον Πύργο,όταν πέρασε από την Αίγινα πηγαίνοντας στο Ναύπλιο για την ανακομιδή των οστών του αδελφού του Δημητρίου Υψηλάντη. Στην εποχή του Καποδίστρια έμενε εκεί ο προσωρινός διοικητής της Αίγινας, Ψαριανός Ανδρέας Γιαννίστης, ενώ για ένα διάστημα στεγαζόταν στον Πύργο το ταμείο του Ελληνικού Κράτους.
Ο Άιδεκ μας δίνει μια εικόνα του Πύργου από επίσκεψή του σε αυτόν:
« Εν τω πρώτω πατώματι εύρομεν ένοπλους τινάς κλητήρας παρά θύραν άγουσαν εις την αρχιγραμματείαν. Κακή ξύλινη κλίμαξ, όπσιθεν σανιδώματος, ήγαγεν ημάς, προηγουμένου κλητήρος, εις το δέυτερον πάτωμα. Ενταύθα εύρομεν πάντα τα κυβερνητικά μέλη συνηθροισμένα και καθήμενα οκλάδη, κατά τον τούρκικον τρόπον, παρά τον τοίχον ημικυκλικώς επί στρωμνών και ταπήτων και καπνίζοντα δια των μακρών καπνοσυρίγγων των. Αφού δε προσηνέχθησαν εις ημας καθέκλαι (δεν έλειπεν τούτο το έπιπλον, άτε πολλών εκ των μελών της Κυβερνήσεως ευρωπαϊστί ενδεδυμένων), ο πρόεδρος εδικαιολογήθη…»
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στον α΄και β΄όροφο του Πύργου στεγαζόταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας «Ι. Καποδίστριας» και το «Κέντρο Κοινωνικού προβλημματισμού» με τη βιβλιοθήκη του θεολόγου – δημοσιογράφου Σπύρου Αλεξίου. Μετά τη μεταφορά της βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, ο εσωτερικός χώρος του Πύργου επισκευάστηκε και φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής. Οι χώροι του έχουν αφιερωθεί σε πρόσωπα των γραμμάτων όπως στον Νίκο Καζαντζάκη, στη Γωγώ Κουλικούρδη και στον Σπύρο Αλεξίου.