Δήλωση Μανώλη Κοττάκη & Απολογισμός Έργων της Επιτροπής Αίγινα 2021

  • Home
  • Νέα
  • Δήλωση Μανώλη Κοττάκη & Απολογισμός Έργων της Επιτροπής Αίγινα 2021
Μητρόπολη Αίγινας
23 Νοέ

 ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

« Η Αίγινα στον Σκάι το Σάββατο το βράδυ»

Όπως με ενημέρωσε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Τεχνόπολις» των Αθηνών  Άννα Γάγγα  το Σάββατο το βράδυ 27 Νοεμβρίου ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση τις συναυλίες που έγιναν τον Ιούλιο στην Αίγινα, το Ναύπλιο και την Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας των  Δήμων «Τρεις πόλεις για την Ελλάδα». Πρόκειται για τις συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη και του Μιχάλη Χατζηγιάννη στην Αίγινα, της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Ναύπλιο και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στην Αθήνα . Η προβολή των συναυλιών προγραμματίζεται αμέσως μετά το πέρας του τηλεοπτικού talent show  «Τhe Voice».

 Η  Ώρα του Απολογισμού

Με την μετάδοση αυτής της συναυλίας η οποία φέρνει την Αίγινα μας ,την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος , ισότιμη δίπλα στις μετέπειτα πρωτεύουσες Ναύπλιο και Αθήνα και της αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο στην γέννηση του νεώτερου ελληνικού ελληνικού κράτους ολοκληρώνεται και το έργο της Επιτροπής Αίγινα 2021. Στον ένα  και πλέον χρόνο της λειτουργίας της  η Επιτροπή μας έχει να επιδείξει έναν απολογισμό αντάξιο της ιστορίας του νησιού.

Υποδεχθήκαμε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος παρουσίασε το λεύκωμα η «Αίγινα του Καποδίστρια» το οποίο εκτυπώθηκε σε 6000 αντίτυπα από την Βουλή των Ελλήνων και βοήθησε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και την Πρόεδρο της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου οι οποίοι εγκαινίασαν την έκθεση του κοινοβουλίου με σπάνια ντοκουμέντα από την ζωή και το έργο του Καποδίστρια. Αναπαραστήσαμε το γραφείο του  Κυβερνήτη με την συμβολή του Γιάννη Μετζικώφ  . Η  Έκθεση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση  ώστε έλαβε δύο παρατάσεις μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου που ολοκληρώθηκε. Υποδεχθήκαμε τον πρώην Υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο ο οποίος στην ομιλία του στην Μητρόπολη αναγνώρισε ότι η Αίγινα τίμησε τον Καποδίστρια περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα.  Και βεβαίως προχωρήσαμε στην συναυλία των τριών πόλεων πρωτευουσών, απόφαση που στήριξε μέχρι τέλους και τον ευχαριστούμε γι αυτό  ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης .  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών τιμήσαμε τους απογόνους Αιγινητών αγωνιστών και  βραβεύσαμε την σκηνοθέτη της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» Γελένα Πόποβιτς  για την πρωτοβουλία της να κάνει μια ταινία με την ζωή του Αγίου Νεκταρίου  ο οποίος σφράγισε με το έργο του και την δράση του το νησί μας. Αναδείξαμε επίσης τον Ναό της Αφαίας τον οποίο επισκέφθηκαν όλοι οι υψηλοί προσκεκλημένοι μας. Στις παράλληλες δράσεις της Επιτροπής μας  εντάσσεται ο εορτασμός που διοργανώσαμε  στις Λαγούσες  για την επέτειο βυθίσεως του «Ύδρα»( με την βοήθεια του Α/ΓΕΝ κυρίου Πετράκη )  και η επίσκεψη στην κατακόμβη της Παναγίας   Φανερωμένης με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Βιδάλη η οποία μαζί με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη στήριξαν την Επιτροπή μας  .  Και βεβαίως λειτουργήσαμε την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής  Aeginafirstcapital   στην οποία είναι καταγεγραμμένη όλη η δράση μας. Συγχαρητήρια στην Ελίνα Αργύρη για την δημιουργία της.

Στην πραγματικότητα καταφέραμε και  υλοποιήσαμε το 95% του  σχεδιασμού μας. Ό,τι δεν υλοποιήθηκε οφείλεται στις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου  . Θέλω με την ευκαιρία της περαιώσεως του έργου της Επιτροπής  να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά για την εμπιστοσύνη και την φιλία του  ,   την Πρόεδρο της ΚΕΔΑ Μαίρη Κουκούλη και όλο της το προσωπικό, όλα τα μέλη της Επιτροπής μας τα οποία εργάστηκαν με αυταπάρνηση για την επιτυχία του εγχειρήματος καθώς και όλα τα τοπικά ΜΜΕ  που προέβαλαν την δράση μας (  ειδικώς Γιώργος -Μαρία Στριγγάρη, Νέλλη Πετροπούλου, Σίλα Αλεξίου, Ανέστης Κορνέζος) . Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στην σύμβουλο της Δέσποινα Μαυρή που χρηματοδότησαν την γέφυρα που κατέστησε προσβάσιμο το Κυβερνείο,  στην Διευθύντρια των Γενικών  Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, στην Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια, στην διευθύντρια του Πολιτιστικού Οργανισμού Ναυπλίου Μαρία Ράλλη ,  στον δημοτικό σύμβουλο Φίλιππο Τζίτζη ο οποίος  μαζί με τον Νεκτάριο Κουκούλη ήταν από τους ελαχίστους   που αναγνώρισαν  δημοσίως το έργο της Επιτροπής  στις συνεδριάσεις του και δεν έλειπε από τις εκδηλώσεις της όπως πολλοί  άλλοι σύμβουλοι  . Ευχαριστώ επίσης  τον πρώην Δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη ο οποίος με μαχητικότητα αναδεικνύει διαρκώς την ιστορία της πατρίδα μας και με παρακινούσε να αντιδρούμε,  στις απόπειρες παραχάραξης της . Ευχαριστώ  την Ηγουμένη της Μονής του Αγίου Νεκταρίου Τιμοθέη η οποία στάθηκε δίπλα μας  καθώς και τέσσερις  συμμαθητές συμπατριώτες  μου που με στήριξαν  όλο αυτόν τον καιρό : Την επί του  τύπου Χρύσα Λοράνδου, τον επί των  οργανωτικών  Σωτήρη Μπήτρο και τους καπετάνιους της  Saronic Ferries  Παναγιώτη Μακαρατζή και  Δημήτρη Δόξα . Οι δράσεις της επιτροπής μας προβάλλονταν με σποτ στα πλοία της εταιρείας την οποία και ευχαριστώ στο πρόσωπο του  υπευθύνου δημοσίων σχέσεων κυρίου Διονυσόπουλου . Τελευταίο αλλά όχι έλασσον : Ευχαριστώ από καρδιάς  τον  μεγάλο Αιγινήτη κύριο Νίκο Πτερούδη ο οποίος πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο τον ορισμό μου στην θέση του Προέδρου. Θέλω να πιστεύω ότι με συλλογική δουλειά δικαίωσα, δικαιώσαμε την εμπιστοσύνη του . 

Εις ό,τι με αφορά προσωπικώς αισθάνομαι ότι έκανα το χρέος προς τον τόπο μου  χωρίς   την παραμικρή πολιτική   ιδιοτέλεια  όπως ισχυρίστηκαν ανοήτως οι ψιθυριστές του κατά Σεφέρη « φθονερού κύκλου» της νήσου μας. Με εξαίρεση την συναυλία Γαλάνη-Χατζηγιάννη όλες οι εκδηλώσεις μας έγιναν με χορηγίες της Βουλής των Ελλήνων (30.000 ευρώ) της  Τράπεζας  Alpha Bank (5000 ευρώ-και γι αυτό ευχαριστώ τον Πρόεδρο Βασίλη Ράπανο) και του Δήμου Αθηναίων ( 30.000 ευρώ για την μαγνητοσκόπηση των συναυλιών ). 

Για το μέλλον μετά από ανταλλαγή προβληματισμών   με την καλή μου φίλη Βένια Δημητρακοπούλου, τον καθηγητή Διονύση Καλαμάκη, τον βυζαντινολόγο Γιώργο Καλόφωνο  και τον πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη που κωδικοποίησε τα πρακτικά των συνεδριάσεων  της Βουλής στην Αίγινα   έχω καταθέσει από το καλοκαίρι τις προτάσεις μου στην Καποδιστριακή Επιθεώρηση «Αιγιναία». Έγραψα  μετά από πρόσκληση της αγαπημένης μου Προνόης Θεολογίδου  με  άξονα τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έλευση του Καποδίστρια στην Αίγινα το 2028. Οι προτάσεις μου είναι εκεί για όποιον ενδιαφέρεται.  Αν και το πρόγραμμα μου είναι βεβαρυμένο λόγω των ευθυνών που συνεπάγεται η διεύθυνση της ιστορικής εφημερίδας «Εστία» και οι παρουσιάσεις του νέου βιβλίου μου  «Οι Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή»  ,   βέβαιον είμαι ότι είμαι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου που ομοφώνως με εξέλεξε στη θέση αυτή και γι αυτό το ευχαριστώ.

Η  Αίγινα μας το 2021 απέδειξε ότι  μπορεί. Αρκεί να αφήνουμε πίσω την μιζέρια, την κακία, τον φθόνο  και ενωμένοι, μακριά από στενόμυαλες λογικές και φοβικά σύνδρομα ,  να  στρωνόμαστε  στην δουλειά.

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *