Η Γιάννα Αγγελοπούλου ευχαριστεί τον π. Εμμανουήλ Γιαννούλη για τη φιλοξενία στη Μητρόπολη Αίγινας

  • Home
  • Νέα
  • Η Γιάννα Αγγελοπούλου ευχαριστεί τον π. Εμμανουήλ Γιαννούλη για τη φιλοξενία στη Μητρόπολη Αίγινας
29 Σεπ

Τον Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Γιαννούλη,
εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, ευχαρίστησε θερμά με επιστολή της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη για την ξενάγηση στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ορκίστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Νεότερης Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και για το βιβλίο που της προσέφερε κατά την επίσκεψή της στην Αίγινα.
Αιδεσιμολογιώτατε,

Εκ μέρους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στην Ιερή Μητρόπολη, τόπο συγκίνησης και δέους, συνδεδεμένο με λαμπρές στιγμές της νεότερης Ιστορίας μας.

Το ξύλινο στασίδι του Ιωάννη Καποδίστρια, ανέγγιχτο μέσα στα χρόνια, σύμβολο Πίστης, αντοχής και ελπίδας, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων μας.

Η Εθνική Επιτροπή, και εγώ προσωπικά, είμαστε δίπλα σε όλες τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της Αίγινας, για να εορτάσουμε, μαζί, την Εθνική μας Επέτειο.

Αναφερόμενη στο έργο του π. Εμμανουήλ «Ταξίδι στην Ιστορία», η κυρία Αγγελοπούλου τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή της:
«Διέτρεξα, το έργο σας και χάρηκα το μεστό λόγο σας, εντυπωσιάστηκα από τις πηγές που παραθέτετε και σίγουρα εκτίμησα την αγάπη με την οποία μιλάτε για όλα αυτά.
Δεν είμαι η αρμόδια για να κρίνω το βιβλίο από επιστημονική άποψη, αλλά οφείλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με μια αποστροφή σας σε κάποιο σημείο, όπου λέτε ότι τελικά με τόσες διχόνοιες και έριδες, μοιάζει με θαύμα ότι δημιουργήθηκε τότε το νέο Ελληνικό κράτος! Σας εύχομαι να έχετε πάντα το ίδιο μεράκι και ενθουσιασμό και να συνεχίσετε να χαίρεστε αυτό που κάνετε, όπως είμαι βέβαιη ότι χαρήκατε το βιβλίο που γράψατε.»

Απαντώντας ο πατήρ Εμμανουήλ Γιαννούλης ευχαριστεί την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για την επίσκεψή της στην Αίγινα που της έδωσε τη δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα για την σπουδαιότητα των γεγονότων που συνέβησαν στο νησί, αρχές του 19ου αιώνα. Και συνεχίζει:

«Σας ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια σχετικά με το βιβλίο, που είχαμε την τιμή να σας προσφέρουμε. Αισθανόμαστε ότι δεν πράξαμε τίποτα περισσότερο από το καθήκον μας, να φέρουμε δηλ. στο φως άγνωστες – εν πολλοίς- πτυχές της ιστορίας των νεώτερων χρόνων, δίνοντας έτσι και την δυνατότητα στους ειδικούς, με τις παρατιθέμενες πηγές, να μελετήσουν σε βάθος την εθνικά κρίσιμη διετία 1828-29 και να αποκαταστήσουν καταυτόν τον τρόπο την ιστορική αλήθεια, όπως ακριβώς αυτή προκύπτει από την εξιστόρηση του πιο επίσημου κειμένου της εποχής, που είναι η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος».
Ο ρόλος σας ως Προέδρου της Επιτροπής κατανοούμε ότι είναι «κομβικός», αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες τις οποίες φυσικό είναι να έχουν σημαίνοντα πρόσωπα διατηρώντας ταυτόχρονα και τις ισορροπίες, ως γνώστις όμως και της αρχαίας ιστορίας( και της αγάπης σας – θα προσέθετα- προς την φύση, όπως όλοι είδαμε κατά την επίσκεψή σας στην Αφαία) ασφαλώς θα γνωρίζετε και την αρχαία ρήση: « Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια…». Η προσπάθειά μας είναι να ενεργούμε πάντα ενωτικά χωρίς αντιδικίες, τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλους, επειδή –όπως πολύ σωστά επισημάνατε- πολύ μας έχουν κοστίσει κατά το παρελθόν διχόνοιες και έριδες… Εκφράζουμε, πάντως, και την αγωνία μας, όταν παρατηρούμε να παραθεωρούνται σήμερα σε πολλά επίπεδα αρχές και αξίες, όπως είναι λ.χ η πίστη στο Θεό και η αγάπη προς την Πατρίδα, δυνάμεις που αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη του ξεσηκωμού των Ελλήνων, ο οποίος και τελικά οδήγησε στο θαύμα της Ελευθερίας… «Οι καιροί ου μενετοί» .
Ως Έλληνες φρονώ ότι, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλεται σήμερα να είμαστε ενωμένοι, για να μπορέσουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις των καιρών… Και πάλι σας ευχαριστούμε, και σας αναμένουμε με πολλή χαρά να τιμήσετε με την παρουσία σας τις προγραμματιζόμενες εορταστικές εκδηλώσεις μας, για τις οποίες ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μανώλης Κοττάκης και τα μέλη της προσεχώς θα έχουν την τιμή να σας ενημερώσουν.»

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *