Στην υλοποίηση του αιτήματος της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για τις εκδηλώσεις του 2021 «Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα» προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», κατατάσσοντας τον Φοίνικα – το πρώτο νόμισμα του νέου Ελληνικού Κράτους που κόπηκε στην Αίγινα το 1828 με απόφαση του πρώτου Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια- πρώτο μεταξύ των 14 συλλεκτικών νομισμάτων που θα εκδοθούν σύμφωνα με το Νομισματικό Πρόγραμμα.
Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά και τον πρόεδρο της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας Μανώλη Κοττάκη στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατά την επίσκεψή της στην Αίγινα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς, έως τότε, ο Φοίνικας δεν είχε συμπεριληφθεί στη συλλογή. Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αξιολόγησε τη βασιμότητα του αιτήματος και κατόπιν αυτού κινήθηκαν οι διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς.
Με σημερινή ανακοίνωση του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Φοίνικας του 1828 και η δραχμή του 1833, αποτελούν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους.
Την ικανοποίησή του για αυτή τη σημαντική για την Αίγινα εξέλιξη εξέφρασε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς και ο ίδιος με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Επιτροπής 2021 του Δήμου μας ζητήσαμε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου -με τις προσφωνήσεις μας στο Παλαιό Δημαρχείο κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο νησί – να περιλάβει τον Φοίνικα, το πρώτο νόμισμα του νεότερου ελληνικού κράτους που κόπηκε στην Αίγινα στο επίσημο νομισματικό πρόγραμμα της χρονιάς ορόσημο. Η κυρία Αγγελοπούλου δεσμεύτηκε . Και υλοποίησε την υπόσχεση της. Χθες αναρτήθηκε στο you tube το βίντεο με τα νομίσματα που θα κυκλοφορήσουν σε επίσημη σειρά από το Εθνικό Νομισματοκοπείο υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος . Και το βίντεο της Επιτροπής 2021 -που δίδουμε και εμείς στη δημοσιότητα – ξεκινά με τον Φοίνικα του Ιωάννη Καποδίστρια , το Κυβερνείο της Αίγινας και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1828. Κάτι που επιβεβαιώνει την άποψη μας: η μοίρα παρά τα σχέδια της ιστορίας όρισε την Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα . Ευχαριστούμε την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για την εκπλήρωση της υπόσχεσης. Η επίσκεψη της στο νησί μας υπήρξε παραγωγική . Όπως ευχαριστούμε επίσης τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και την Έφορο Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως – κάτοικο του νησιού μας – κυρία Κανίνια- Δημοπούλου για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την επανακυκλοφορία του Φοίνικος , σε συλλεκτική σειρά.
Η Επιτροπή μας παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας συνεχίζει την προετοιμασία της για τον εορτασμό του 2021. Και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα μας βήματα : το ιστορικό λεύκωμα που ετοιμάζει υπό τον συντονισμό του Γιάννη Προβή η επιστημονική μας ομάδα (Προνόη Θεολογίδου – Διονύσης Καλαμάκης – Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη), ο μαθητικός διαγωνισμός (επιμέλεια Γιώργου Μπήτρου), τα εγκαίνια του Κυβερνείου με την έκθεση της Βουλής (που εξασφαλίσαμε από κοινού με τον αντιδήμαρχο κύριο Νίκο Πτερούδη με επίσκεψη στον Πρόεδρο της Βουλής), η επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την αξιοποίηση τους (από κοινού με τους Γιώργο Καλόφωνο και Βένια Δημητρακοπούλου) και με άλλες εμβληματικές εκδηλώσεις.
Με χαμηλούς τόνους αλλά εντατική εργασία, συνεχίζουμε προς τον τελικό στόχο : Να κερδίσει η Αίγινα την θέση που τις αξίζει στην νεότερη ελληνική ιστορία.»
Το Νομισματικό Πρόγραμμα τη Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περιλαμβάνει μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων. Τα 14 αυτά νομίσματα θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα καλούπια τους θα καταστραφούν μετά την παραγωγή τους, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από την 1η Ιανουαρίου του επετειακού έτους 2021.
Ειδικότερα περιλαμβάνει:
• Δύο δι-μεταλλικά νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους:
- Τον Φοίνικα του 1828.
- Και την πρώτη δραχμή του 1833.
• Οκτώ αργυρά νομίσματα, με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας:
- Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
- Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
- Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
- Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
- Η Μακεδονία, με τον Παύλο Μελά.
- Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
- Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
- Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω.
• Και τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας:
- Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας.
- Η ελληνική σημαία του 1821.
- Η ελληνική σημαία του 1822.
- Η σύγχρονη ελληνική σημαία.
Κατά την παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: ««Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που κρατά ζωντανή τη μεγάλη νομισματική παράδοση που έχει η χώρα. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτά τα νομίσματα ως νομίσματα του Ελληνικού Κράτους».
Και κατέληξε: «Εύχομαι όλη η δουλειά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να είναι τόσο καλή όσο το Νομισματικό Πρόγραμμα, γιατί τότε θα έχουμε μια πραγματικά πετυχημένη επέτειο το 2021. Μπορεί τώρα να είναι μια δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, ελπίζουμε, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, σιγά-σιγά ο ουρανός να γίνεται λίγο πιο γαλανός για να φωτίσει αυτά τα πολύ ωραία νομίσματα».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και θα το αγκαλιάσουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, θα μπορεί να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή που θα του θυμίζει για πάντα την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση. Και έτσι, θα μπορεί να έχει χαραγμένη την ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στα χέρια του».
Σημειώνεται ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής. Περιλαμβάνει – όπως προαναφέρθηκε- την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.
Για την Επιτροπή 2021 του Δήμου Αίγινας
Σίλα Αλεξίου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας