Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο

  • Home
  • Νέα
  • Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο
03 Οκτ

Έκθεση με θέμα το εκπαιδευτικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια προτίθενται να διοργανώσουν στην Αίγινα και μάλιστα σε αίθουσα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Η πρωτοβουλία τυγχάνει της απόλυτης επιδοκιμασίας του Δήμου Αίγινας, καθώς, όπως τονίζει σε σχετική επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, με την εν λόγω έκθεση «θα γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η σπουδαιότητα και η καινοτομία του εκπαιδευτικού έργου που επιτέλεσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα, αλλά κι σε όλη την Ελλάδα».

Η σχεδιαζόμενη έκθεση –σύμφωνα με επιστολή της κ. Ελένης Μαΐστρου, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ και Προέδρου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ- προς τον κ. Ζορμπά, θα έχει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

α) Το οικοδομικό πρόγραμμα του Καποδίστρια, με έμφαση στην ανέγερση εκπαιδευτηρίων σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Ελλάδας.
β) Ο Καποδίστριας και η παιδεία: Η γνωριμία του Καποδίστρια με τα εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, η εκπαίδευση στα χρόνια του Αγώνα, η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα αλληλοδιδακτικά σχολεία και η συμβολή των φιλελλήνων στην ίδρυση σχολείων κατά την εν λόγω περίοδο.
γ) Η ιστορία του Ορφανοτροφείου της Αίγινας, στους χώρους του οποίου λειτούργησε, μεταξύ άλλων, αλληλοδιδακτικό σχολείο και τυπογραφείο.

Η έκθεση, όπως υπογραμμίζει η κ. Μαΐστρου, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821), ενώ το γεγονός ότι θα φιλοξενηθεί σε αποκατεστημένο τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας, το οποίο παραχωρείται από το ΥΠΠΟΑ για τον σκοπό αυτό, θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου.

Επίσης –σύμφωνα πάντα με την επιστολή της κ. Μαΐστρου, θα υπάρχει και ψηφιακή εκδοχή της, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του μουσείου, ενώ εκπαιδευτικές εφαρμογές θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς αυτήν. Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασυνδέσεώς της με άλλες εκθέσεις συναφούς περιεχομένου.

«Ευελπιστούμε ότι το εν λόγω έργο θα ενισχύσει τις δράσεις που σχεδιάζετε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά το 1821 και θα θέλαμε να έχουμε από σας μια επιστολή στήριξης της προσπάθειάς μας η οποία θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε κάποια χρηματοδότηση,» καταλήγει η Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ.

Απάντηση Γιάννη Ζορμπά

Αξιότιμη κυρία Μαΐστρου,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή λάβαμε την από 25-9-2020 επιστολή σας με την οποία μας ενημερώνετε σχετικά με την πρόθεσή σας να συνδιοργανώσετε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, έκθεση στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας με θέμα το εκπαιδευτικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην ανάπτυξη και την προώθηση της δημόσιας παιδείας της Ελλάδας. Με την παρούσα επιστολή σας δηλώνουμε ότι ο Δήμος Αίγινας θα στηρίξει την προσπάθειά σας και θα σταθεί αρωγός σε ό,τι απαιτηθεί προκειμένου η έκθεση να πραγματοποιηθεί με τις βέλτιστες προδιαγραφές και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την σπουδαιότητα και την καινοτομία του εκπαιδευτικού έργου που επιτέλεσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα, αλλά κι σε όλη την Ελλάδα.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Ζορμπάς
Δήμαρχος Αίγινας

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *